Skab differentiering med LEANOrdet LEAN er brugt flittigt gennem det seneste årtis jagt på optimering, og enhver virksomhed må formodes at have haft LEAN på dagsordenen ved mindst ét strategimøde.

 

Men hvad indebærer LEAN egentlig, kan det skabe konkret værdi på bundlinjen og er der faldgrubber at tage højde for?

 

Hvad er LEAN?

Begrebet LEAN går tilbage til de store bilproduktioner i Japan, hvor særligt Toyota udmærkede sig ved kontinuerlig optimering og forfinelse af bl.a. deres produktionsprocesser.

 

Simplificeret handler LEAN om at reducere spild, hvorigennem værdien maksimeres i produktionen. Reducering af spildtid og et bedre flow er dermed naturlige gevinster ved optimal implementering af LEAN-initiativer.

 

Som med alle andre initiativer findes der også virksomheder, som har hentet varierende udbytte gennem LEAN. Hvor nogle har udnyttet deres forbedringspotentiale, har andre virksomheder trods allokering af talrige ressourcer ikke formået at hente den forventede gevinst. Så hvad afgør graden af succes, og er der fællesnævnere for virksomheder med mindre succes?

 

Hvilke fejl skal man undgå?

Det er vigtigt at fastslå, at der ikke findes en fast skabelon for, hvordan LEAN skaber succes og forvandler alt på sin vej til guld. Ved implementering af LEAN er det essentielt at kende sin virksomheds styrker såvel som svagheder, så bl.a. medarbejderinvolvering og kontinuerlig fokus fra ledelse såvel som medarbejdere sikres.

 

LEAN er en af de mest komplicerede og omfattende koncepter, hvorfor implementering ofte slår fejl, hvis ledelsen og/eller medarbejderne ikke forstår nødvendigheden af at integrere LEAN som en fast del af værktøjskassen.

 

LEAN skal fasttømres, så konceptet bliver en del af virksomhedens mentalitet. Faren kan ellers være, at man falder tilbage i de samme gamle arbejdsgange, hvorved det forudgående arbejde med LEAN er spildt.

 

Det er yderligere af afgørende betydning at involvere nøglepersoner i produktionen og inddrage disse i beslutningsprocessen. De kender produktionens dagligdag og kan bidrage med centrale informationer, som ledelsen ellers ville have overset. 

Ved at inddrage disse medarbejdere er formålet også at reducere en mulig modstand mod den forestående forandring, samt at ledelsen har nogle medarbejdere som tager medansvar og bidrager til at kommunikere beslutningerne ud.

 

Hvordan afsluttes LEAN?

Ét af de mest centrale elementer ved LEAN er, at konceptet ingen afslutning har. Det er naturligt og tilrådeligt at opsætte tidshorisonter i forbindelse med almene projekter, men LEAN adskiller sig ved at være tidsløst. Selvom målsætninger defineres og realiseres, så er hele konceptet bag LEAN, at disse målsætninger kontinuerlig justeres, således det fulde udbytte af konceptet opnås.

 

Ved optimal implementering af LEAN vil produktionen optimeres, og alene kategorisering af spildkategorier og derigennem reducering af spildtid skaber vækst på bundlinjen.

 

LEAN kan vise sig som det stærkeste værktøj, hvis det struktureres korrekt. Vi tager gerne en uformel snak om din virksomheds muligheder, hvor vi lytter mere end vi snakker.

 

Få sparring og rådgivning

Ønsker du at høre om, hvordan OptiPeople arbejder med LEAN, kan du kontakte os her.

 

Husk også at vi deltager på HI-Messe i Herning fra d. 22.-24. sept. 2015, hvor du kan møde os på stand M9550.02.

Vi glæder os til at snakke med dig.

 

8/7/2015 12:00:00 AM

Nyhedsoversigten

Tilbage til vores nyhedsoversigt i billeder

Får I OEE data på bagkant?

Mange virksomheder får deres OEE data på bagkant. Oplever I også dette, kan I finde løsningen her.

02-11-2014

Får I maksimalt udbytte af jeres medarbejderes viden og kompetencer?

Læs hvordan du omsætter dine medarbejderes viden og kompetencer til konkrete resultater.

09-11-2014

OptiPeople - Made in Denmark

Made in Denmark er det stadig muligt? Se vores video og få svaret.

18-11-2014

Skær ned på uforudsete produktionsstop

Forøg din OEE gennem færre produktionsstop, læs her hvordan.

20-11-2014

Har I klare og ambitiøse mål for jeres produktion?

Med OptiProcess er det let at omsætte strategi til konkrete mål!

04-11-2014

Real-time målstyring påvirker produktiviteten

Alene effekten af "real-time" målstyring kan øge produktiviteten med 10%. Læs her hvordan.

05-02-2014

OptiPeople ekspanderer

Stor kundeinteresse får nu OptiPeople til at ekspandere. Læs nyheden her.

04-02-2014

OptiProcess opdatering

Flere nye funktioner i OptiProcess forstærker forbedringspotentialet i produktionen. Gratis opdatering til eksisterende kunder. Læs mere her.

31-01-2014

OptiProcess Basic som kalkulationsgrundlag

Læs her om nogle af OptiProcess´ talrige anvendelsesmuligheder.

28-01-2014

Ny samarbejdspartner KCI

Med KCI har OptiPeople fået en partner, hvor der i samarbejde hurtigt og effektivt sikres problemfri opsamling af data og etablering af kommunikation uafhængigt af maskintype. Læs mere her.

04-12-2013

OptiPeople præsenterer ny hjemmeside

Læs om lanceringen bag vores nye hjemmeside.

15-01-2015

Har I styr på jeres spildregistrering?

Har I styr på jeres spildregistrering? Hvis ikke, er spildregistrering blot én af mange fordele ved anvendelse af OptiProcess. Læs mere i denne nyhed

05-02-2015

Fremgang i dansk konkurrenceevne

Lille fremgang i dansk konkurrenceevne efter mange års tilbagegang. Læs mere om stigningen her.

18-02-2015

Overvejer I at outsource produktionen?

Så er I langt fra de eneste. Læs her, hvorfor I alligevel bør bibeholde produktionen i Danmark.

05-03-2015

Hvordan sikrer I afgørende produktionsviden?

Viden er vejen til fremgang, og dine medarbejdere er vejen til viden. Men hvordan sikrer du den afgørende knowhow om produktionen?

20-03-2015

Hvor er det bedst at outsource til?

Er Kina, Østeuropa eller Latinamerika de bedste lokationer? Eller burde du i stedet overveje England, USA eller måske at bevare aktiviteterne i Danmark? Få svaret her.

10-04-2015

Forandringsledelse er nøglen til fremgang og konsensus

Hvordan sikrer I at forandringer implementeres i hele virksomheden? Læs her, hvordan forandringsledelse skaber konsensus på strategisk, taktisk og operationel plan.

08-05-2015

Er I first mover eller opererer I på bagkant?

Skaber I merindtjening ved at være først med nye produktionstiltag eller tilpasser I jer produktionskravene efter alle andre? Læs om fordele og ulemper ved de to tilgange her.

26-06-2015

Skab differentiering med LEAN

Hvilken forskel kan LEAN gøre for din virksomhed, og hvilke fejl bør du undgå? Forstå processen bag LEAN gennem denne artikel.

07-08-2015

Behold jeres viden in house

Risikerer I nedgang i OEE, hvis centrale medarbejdere er fraværende? Få løsningen til hvordan en høj OEE bevares i denne nyhed.

21-08-2015

Kender du din produktions forbedringspotentiale?

Få belyst essentielle data om din produktion og deltag samtidig i konkurrencen om en gratis OptiProcess løsning.

03-09-2015

Vind en OptiProcess løsning til 35.000 kr. på hi teknologi- og industrimessen

Hvad kan en OptiProcess løsning bidrage med, og er den værd at konkurrere om? Få svaret og meget mere i denne artikel.

18-09-2015

Teknologisk Institut og OptiPeople i nyt samarbejde

Få konkrete råd til optimering af din produktion gennem dine egne data sammen med Teknologisk Institut og OptiPeople. Tilmeld dig i denne nyhed og få gratis deltagelse.

09-10-2015

Nåede du ikke at gribe muligheden?

Så tilbyder systemleverandøren OptiPeople at besøge din produktion til en snak om opsamling, visualisering og anvendelse af dine produktionsdata.

16-10-2015

Tvilum udvider LEAN-indsats med OptiPeople

Den internationale møbelproducent Tvilum har indledt et samarbejde med OptiPeople om indsamling og udnyttelse af produktionsdata. Tvilum siger dermed farvel til papir i produktionssystemet og velkommen til elektronisk overblik over samtlige produktionsanlæg på tværs af deres fabrikker.

17-11-2015

Big Data udnyttes kun af ¼ af alle produktioner

Ifølge en rapport fra Teknologisk Institut udnytter kun 1/4 af danske produktionsvirksomheder Big Data. De hægtes dermed af i det internationale kapløb og går glip af udenlandske markedsandele.

18-12-2015

Kan robotterne bære ansvaret alene?

Kan robotteknologi stå alene med ansvaret for produktionsoptimering, eller spiller medarbejderes kompetencer stadig en vigtig rolle? Få svaret her.

29-01-2016

Flere tøver trods udsigt til milliardgevinst

Danske produktionsvirksomheder har et forbedringspotentiale på mellem 18-24 procent i øget produktion. Trods dette tøver adskillige med at foretage de nødvendige ændringer.

26-02-2016

Vejen til Glade Kunder igennem kvalitetssikker produktion

Læs her om vejen til de gladeste kunder og den mest kvalitetssikre produktion. Med ganske få redskaber i din produktion er det lettere end du tror.

23-03-2016

Tavlemøder forbedrer bundlinjen

Få redskaber til at arbejde med tavlemøder og få vækst på bundlinjen. Læs om optimeringsmuligheder gennem tavlemøder, så produktionen får de bedste vækstbetingelser.

27-04-2016

Det endelige opgør med mavefornemmelser

Agér på data fremfor mavefornemmelse og flyt produktionen til helt nye højder.

01-06-2016

"Tilbage til fremtiden" i dansk produktion

Den danske regeringen har fokus på dansk produktion. Læs her om initiativet der skal skabe vækst og produktionsfremgang.

17-06-2016

Robotter og danske medarbejdere er i høj kurs

Nylige tal fra Dansk Metal viser, at den danske industri er genoplivet. Danmark er på vej til at blive et produktionsland igen med et stort fokus omkring automation og ikke mindst på robotter.

23-08-2016

Produktionschefens opgaver: trivsel, motivation, involvering og LEAN

OECDs årlige rapport ”Employment Outlook” er netop udkommet i juli måned, som viser udviklingen på arbejdsmarkedet i OECD-landene. De danske virksomheder ligger her i top af rapportens resultater over virksomhedernes anvendelse af medarbejdernes kompetencer.

30-08-2016

Hvor er virksomheden i Industri 4.0?

I stedet for at basere viden om produktionen på mavefornemmelser i forhold til data kan produktionen optimeres i langt højere grad. I Industri 4.0 er data den nye medspiller, der giver viden om produktionen og dens udsving.

27-09-2016

Produktionsoptimering uden nye maskiner

Ofte er nye maskiner, proces- og fabriksanlæg forbundet med relative store investeringer – men er de eksisterende maskiner og anlæg udnyttet maksimalt?

30-01-2017

30 milliarder om året

Industri 4.0 har et potentiale til at løfte virksomhedernes indtjening i Danmark med 30 milliarder kroner årligt!

22-02-2017

Digitalisering i Produktionen

I perioden 2007-2014 faldt EU’s andel af den samlede globale produktion fra 23% til 19%. Fremskrivninger forudser at produktiviteten i Tyskland stiger med 30% frem mod 2025.

10-03-2017