Nøgletallet for effektivitet: OEE

Mange vil mene, at deres produktion er tæt på optimal. Andre er mere realistiske.

Det er svært at producere optimalt over en lang periode. Mennesker er involveret, bare for at nævne en kendt udfordring.

Hvad er OEE?

OEE står for Overall Equipment Effectiveness og er et nøgletal, der fortæller, hvor effektiv din produktion er.

Nøgletallet kan du udregne uanset om, det er en enkelt maskine, en produktionslinje eller en hel fabrik.

Der findes en simpel formel, der beskriver effektivitet.

Sådan her ser matematikken ud.

A x P x Q = OEE

A er Availability: Er vores maskiner i drift, eller står de stille?

P er Performance: Hvad er vores produktionshastighed?

Q er Quality: Producerer vi i færdig kvalitet, eller skal arbejdet laves om?

Disse tre faktorer kan tilsammen give et retvisende billede af maskinens effektivitet. Dermed kan du bruge OEE som et konkret værktøj til at forbedre og optimere din produktion, så snart du får indsigt og viden om produktionen gennem relevante data.

Lad os tage et eksempel:

Hvis en fabrik har en OEE på 100% producerer den emner i topkvalitet, og det går så hurtigt som det er muligt og undervejs er der ingen stop i produktionen.

Det er jo en ønskedrøm, og en OEE på 100 er noget, man kun oplever i perioder. Produktion er kompliceret og der er altid noget, der bremser perfekt produktivitet.

 

Hvad kan man så realistisk forvente?

Mange virksomheder har en produktivitet, der er lavere end de selv tror. Man kan jo godt have virkelig travlt uden at være produktiv. Du kender det godt, ikke? De mest hektiske dage er ofte de dage, hvor produktionen er i problemer.

At måle OEE er hvad vi kalder for manufacturing best practice. Første skridt er at måle oppetiden på maskiner – derefter at få klarhed over spild og stopårsager.

Data er altid godt, og endnu bedre er det hvis data bliver brugt. Med en løbende OEE-måling af produktionen er det muligt at analysere, hvorfor der er udsving i produktionen.

Et par eksempler:

  • Tid til omstilling af maskiner kan være kostbar, og det kan vise sig at være fornuftigt at producere i større serier for at nedbringe mængden af omstilling.
  • Det er fint nok at måle om en maskine kører, men når den stopper er det lige så vigtigt at registrere stop-årsagen. I nogle tilfælde viser det sig, at underbemanding i produktionen er en stor omkostning.
  • En analyse af produktionen kan også vise, om der er behov for at investere i nye maskiner eller ændre på opstilling af maskiner i produktionen.

 

Hvis man kun skal måle med en enkelt metode, er OEE det bedste valg.

Uden at måle kan du ikke optimere. Så enkelt er det.

At løbe stærkt kan være forgæves

Man kan sagtens have travlt, men producere med en lav OEE. Der er mange årsager til lav OEE, men det kan være omstillingstid, manglende uddannelse af medarbejdere, problemer med maskiner eller dårlig indretning af fabrikken, der sænker effektiviteten.

Hvis en fabrik har en OEE på 100%, producerer den emner i topkvalitet, og det går så hurtigt som det er muligt og undervejs er der ingen stop i produktionen.

  • 20 %

    En OEE på 20 er for lav

  • 60 %

    Opnåelig, men ikke høj OEE

Hvis du nu spørger dig selv, hvad OEE er i din produktion, så kan du jo gætte på et tal mellem 0 eller 100. Spørgsmålet er, hvad sandheden er – lige nu?

Fordi der er så mange faktorer med i spillet er det et svært spørgsmål at svare på. Det er derfor, data i realtid er vigtige. Hurtige informationer giver viden, der resulterer i hurtige og gode beslutninger.

Hvis du allerede anvender Opticloud i din produktion kan du se vores dashboard på din telefon. Så kender du svaret.

Hvis ikke, så tør du måske tage Opticloud Challenge.

Du gætter på din oppetid på en enkelt maskine. Derefter tester vi med vores udstyr, og bagefter sammenligner vi din mavefornemmelse med vores data. Læs mere om Opticloud Challenge her.

Optipeoples Nyhedsbrev

Få tips og råd omkring optimering, OEE, stopårsager og meget mere.

Læs også