Nøgletallet for effektivitet: OEE

Mange vil mene, at deres produktion er tæt på optimal. Andre er mere realistiske.

Det er svært at producere optimalt over en lang periode. Mennesker er involveret, bare for at nævne en kendt udfordring.

Effektivitet er konkurrencekraft

Effektivitet er vigtig, for det skaber konkurrenceevne. Eksempelvis er lønomkostninger højere i Danmark end i Kina, så hvis vi skal bevare produktionen lokalt skal vi være mere effektive.

Der findes en simpel formel, der beskriver effektivitet. Nøgletallet kaldes OEE – “Overall Equipment Efficiency.”

Sådan her ser matematikken ud.

A x P x Q = OEE

A er Availability: Er vores maskiner i drift, eller står de stille?

P er Performance: Hvad er vores produktionshastighed?

Q er Quality: Producerer vi i færdig kvalitet, eller skal arbejdet laves om?

 

At løbe stærkt kan være forgæves

Man kan sagtens have travlt, men producere med en lav OEE. Der er mange årsager til lav OEE, men det kan være omstillingstid, manglende uddannelse af medarbejdere, problemer med maskiner eller dårlig indretning af fabrikken, der sænker effektiviteten.

Hvis en fabrik har en OEE på 100%, producerer den emner i topkvalitet, og det går så hurtigt som det er muligt og undervejs er der ingen stop i produktionen.

  • 20 %

    En OEE på 20 er for lav

  • 60 %

    Opnåelig, men ikke høj OEE

Hvis du nu spørger dig selv, hvad OEE er i din produktion, så kan du jo gætte på et tal mellem 0 eller 100. Spørgsmålet er, hvad sandheden er – lige nu?

Fordi der er så mange faktorer med i spillet er det et svært spørgsmål at svare på. Det er derfor, data i realtid er vigtige. Hurtige informationer giver viden, der resulterer i hurtige og gode beslutninger.

Hvis du allerede anvender Opticloud i din produktion kan du se vores dashboard på din telefon. Så kender du svaret.

Hvis ikke, så tør du måske tage Opticloud Challenge.

Du gætter på din oppetid på en enkelt maskine. Derefter tester vi med vores udstyr, og bagefter sammenligner vi din mavefornemmelse med vores data. Læs mere om Opticloud Challenge her.